Çocuklarla Birlikte Video İzlemenin Ne Faydası Var?

kategori

Yakın İlişkiler

Çocuklarla Birlikte Video İzlemenin Ne Faydası Var?

Birlikte video izlemek, çocuklar ve yetişkinler arasında kurulan yakınlığı artırıyor.

Sosyal ilişkilerimizi genellikle başkalarıyla ile paylaşımda bulunabildiğimiz aktiviteler üzerinden kuruyor ve ilerletiyoruz. Örneğin, başkalarıyla yakınlık kurabilmek adına ortak bir konu hakkındaki düşüncelerimiz ya da günlük hayattaki tercihlerimiz hakkında konuşuyoruz. Üstelik paylaşım yapabiliyor olmak için konuşuyor olmamız şart değil. Birlikte dans ederken hareketlerimiz, şarkı söylerken seslerimiz birbiriyle uyumlu hale geliyor ve ortak tecrübelerimiz sayesinde iletişimimizi sürdürüyoruz.

Yetişkinler için daha basit ve hızlı ilerleyen bu ortak paylaşım süreci, henüz sözlü becerileri gelişmemiş olan bebekler için başkalarıyla ortak bir nesneye veya olaya yöneltilen dikkat sayesinde oluşuyor. Bebeklerin yanlarındaki yetişkine bir oyuncağı parmakla işaret etmesi ve bu sayede o yetişkinin dikkatini aynı oyuncağa çekmeye çalışması bile bir yakınlık oluşturuyor.

Yapılan bir araştırmada, 1.5 - 2.5 yaş aralığındaki bebekler kısa bir video izlemek üzere tanımadıkları bir yetişkin ile bir odada yan yana oturtuluyor. Bazı bebeklerin yanındaki kişi bebekle aynı videoyu izlerken diğer bebeklerin yanındaki kişiler video ile hiç ilgilenmeden kitap okuyorlar. Araştırmanın sonunda yanlarındaki kişi ile aynı videoyu izleyen, yani dikkatini ortak bir yere vermiş olan bebeklerin kendilerini bu kişilerin yanında daha rahat hissettiği bulunuyor.

Özetle, yetişkinler gibi bebekler de sosyal ilişkilerini diğerleriyle paylaştıkları ortak deneyimler üzerinden sürdürüyorlar. Yetişkinler bu paylaşımı daha çok konuşarak veya beden dili aracılığıyla yaparken bebekler bu yakınlığı dikkatlerini başkalarıyla ortak bir şeye yönlendirerek kurabiliyorlar.relate-banner

Wolf, W., & Tomasello, M. (2020). Watching a video together creates social closeness between children and adults.Journal of Experimental Child Psychology,189, 104712.

Benzer yazılar

Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

footer