Tahmin Ettiğinizden Daha Çok Seviliyorsunuz!

kategori

Yakın İlişkiler

Tahmin Ettiğinizden Daha Çok Seviliyorsunuz!

Birçoğumuz gündelik hayatımızda yeni insanlarla karşılaşıyor, tanışıyor ve sohbet ediyoruz. Bu etkileşimler çoğu zaman keyifli olsa da çoğumuz karşı tarafın bu etkileşimler sonucunda bizimle ilgili ne düşündüğünü kestiremiyoruz. İlla tahmin etmemiz gerektiğinde ise karşı tarafın bizden o kadar da fazla hoşlanmadığını düşünüyoruz. Peki bu tahminimiz doğru mu?

Bir araştırmada, farklı ortamlarda tanışan ve farklı uzunlukta sürelerde etkileşimde bulunan insanlara birbirlerinden ne kadar hoşlandıkları soruluyor. Aynı zamanda bu kişilerden karşılarındaki insanın kendilerinden ne kadar hoşlandığını tahmin etmeleri isteniyor. Bulunan sonuç ise oldukça şaşırtıcı. Karşı tarafın bizden gerçekten hoşlanma düzeyiyle bizim tahmin ettiğimiz hoşlanma düzeyi arasında belirgin bir uçurum var. Üstelik bu durum etkileşim uzunluğu fark etmeksizin ortaya çıkıyor ve kimi zaman aylar sürebiliyor. Diyelim ki biriyle oda arkadaşı oldunuz. Siz aylar sonra dahi onun sizden gerçekten hoşlanıp hoşlanmadığını sorgularken, o sizinle ilgili oldukça olumlu görüşlere sahip. Özetle bu araştırmaya dayanarak şunu söyleyebiliyoruz: Tanıdıklarınız sizi sizin tahmin ettiğinizden çok daha fazla seviyor!relate-banner

Boothby, E. J., Cooney, G., Sandstrom, G. M., & Clark, M. S. (2018). The Liking Gap in Conversations: Do People Like Us More Than We Think?. Psychological Science, 29, 1742-1756.

Benzer yazılar

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

Neden İstemediğimiz Sevgi Bizi Bu Kadar Yoruyor?

Sevgi davranışları istenmeden maruz kalındığında fiziksel, duygusal ya da ilişkisel anlamda olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.

Ebeveyniyle Arası Bozuk Birine Söylenmemesi Gerekenler

Aile içi yabancılaşma kültürümüzde genellikle hoş görülmez ve insanlar özellikle yetişkin bir birey tarafından başlatılan bu durumu anlamakta zorlanırlar.
Yol - Altın Gün (2021)

2021’in Aşk Şarkıları

Koca bir yılı devirdik. Acaba ardımızda hangi aşk şarkılarını bıraktık? 2021’in dikkatimizi çeken aşk şarkılarını bu yazıda inceledik.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Love and Life - Kristina Varaksina

Romantik İlişkilerdeki 10 Duygusal İhtiyacımız

Romantik ilişkilerimizde genellikle karşılanmasını beklediğimiz 10 duygusal ihtiyacı açıkladık. Siz bir ilişkiden neler beklersiniz?

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
No Name - David Hettinger (1946)

Modern Zamanlarda Aşk

Günümüzde partnerlerimizi daha çok sosyal medya aracılığıyla buluyoruz. Peki bu aşka bakışımızı ve aşkı nasıl yaşadığımızı değiştiriyor mu?

Kim eski partnerine karşı daha olumlu görüşlere sahip?

Kim eski partneriyle ilgili daha olumlu düşüncelere sahip oluyor? Erkekler mi kadınlar mı? Neden bu konuda cinsiyet farklılığı bulunuyor?

"Seni Seviyorum" demeden sevgi göstermenin yolları

Sevgiyi göstermenin tek yolu "Seni seviyorum." cümlesinden geçmiyor. Başka davranışlar da karşı tarafa sevginizi derinden hissettirebiliyor.

footer