Yalnız Kalma Korkusu Standartlarımızı Düşürüyor Mu?

kategori

Yakın İlişkiler

Yalnız Kalma Korkusu Standartlarımızı Düşürüyor Mu?

Romantik bir ilişki içerisinde olmadığımızda ve buna çok fazla odaklandığımızda, yalnız kalma korkumuz da tetikleniyor ve bu durum ani romantik seçimler yapmamıza yol açabiliyor. Yapılan bir araştırmada, bir ayrılık yaşamış katılımcılar, bu ayrılığın detaylarını paylaşıyorlar ve ayrılık sonrasında hissedilen yalnızlığa verdikleri tepkilere göre farklı gruplara alınıyorlar.

Sonuçlara göre, olumsuz tepkilere sahip olan ve hali hazırda yeni bir partneri olmayan bireylerin diğer katılımcılara oranla çok daha yüksek bir oranda yalnız kalmaktan korktukları gözlemleniyor. Öte yandan bu yalnız kalma korkusunun eski partnere karşı hissedilen bağlılığı da artırdığını görülüyor.

Bu korkunun başka bir etkisi ise kişilerin daha sonraki partner seçimleri üzerinde oluyor. Buna göre kişilerin kriterlerine uygun olmayan bir partner adayıyla ilişkiye başlama ihtimalleri artıyor. Normalde daha yüksek olan standartlar, yalnız kalma korkusu sebebiyle daha aşağıya çekilebiliyor.

Kısacası, yalnız kalma korkusu o anki yalnızlık hissinden çok daha geniş bir alana yayılarak farklı romantik davranışlara yol açabiliyor.relate-banner

Spielmann, S. S., & Cantarella, I. A. (2020). Fear of being single priming predicts maladaptive relationship pursuits. Personal Relationships, 27(4), 801-819.

Benzer yazılar

One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
The Perks of Being Wallflower- Stephen Chbosky (2012)

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.
Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!

Neden Kaygılanırız?

Neden bazı durumlarda ellerimiz terliyor, kalbimiz hızlı hızlı atıyor ve zihnimiz belli bir düşünceyle ya da bir anda birçok düşünceyle doluyor? İşte kaygı duymamızın sebepleri!
Küçük Prens filminden bir kesit

Ekolojik Kaygı

İklim krizi, su kıtlığı, yangınlar… Tüm bunlar geleceğe dair kaygı duymamıza sebep oluyor. Peki neden?
Untitled - Arkady Plastov

Çocuğumun Korkuları Normal Mi?

Birçok çocuk ebeveynlerinin desteğiyle zamanla korkularının üstesinden geliyor. Peki çocuğunuza korktuğu anlarda nasıl destek olabilirsiniz?

İlişkiniz uzun süreli olacak mı?

İlişkinizin uzun süreceğine dair işaretler olabilir mi? Sağlıklı bir ilişki hangi unsurları içerir? Neleri göz önünde bulundurmalısınız?
El Tiempo Suspendido - Pilar Lopez Baez

Oyuncu Ebeveynliğin Etkileri

Oyun, çocuk ve ebeveynin yakın ve sıcak bir ilişki kurabilmesini sağlıyor. Oyuncu ebeveynlik size ve çocuğunuza çok iyi gelecek!

footer